”Det giver mening, at vi har sådan et lokalt sted som Elværket”
— Palle Bager
I denne uge har jeg talt med Palle Bager, koordinator for afviklergruppen på Elværket, om det praktiske arbejde, der følger med hans funktion, om hans motivation for at være frivillig og om hvordan frivilliggerningen heldigvis også hand-ler om mere end stoleopsætning og at lange øl over bardisken.
Af: Simone Mølgaard Nielsen
Det fede ved selve tjansen som afvikler det er jo, at man, altså hvis man kan lide det, møder nogle nye folk, både de andre afviklere, men også alle gæsterne.
De er som regel de første, man møder til alle arrangementer på Elværket. Afviklerne. Det er dem, der sørger for, at der er kaffe på kanden, stolene er stillet frem, mulighed for køb af drikkevarer, billetkontrol, godt humør med videre. De er kort sagt en fuldstændig elemen-tær del af hjulene, der får Elværket til at køre rundt. Palle Bager er afvikler-koordinator, og det er dermed ham, der sørger for at samle den gruppe af afviklere, der er brug for til hvert arrangement. Det er ligeledes Palle, man møder og som introducerer en til Elværket og de op-gaver der følger med, når man melder sig som frivillig hos afviklergruppen.
”Det er faktisk enormt hyggeligt”
Der er dog også mere i det for Palle end det rent praktiske arbejde, der følger med det at være frivillig, for ham er det sociale miljø også medårsag til, at han har lyst til at bruge sin fritid på at være en del af Elværket.
”Jeg synes også, det er skide hyggeligt at stå derhenne, så nogle gange melder jeg mig selv og andre gange, hvis der mangler en, så springer jeg på.
Fordi det fede ved selve tjansen som afvikler det er jo, at man, altså hvis man kan lide det, møder nogle nye folk, både de andre afviklere, men også alle gæsterne. Man er med til den praktiske afvikling ved at sætte stole op og stille bar op og tjekke billetter og hjælpe musikerne med deres grej, hvis der er brug for det, jamen, og få folk sluset ind, sælge øl og vand i pausen, pakke det hele væk igen. Det er faktisk enormt hyggeligt. Og så møder man jo en masse fra lokalområdet, så jeg synes, det er enormt netværksskabende og alle er i godt humør, det er fedt. Jeg kan ikke undvære selv at være der.”
På et højere plan handler det om, at jeg synes, det giver mening, at vi har sådan et lokalt sted som Elværket.
Elværket – Åbyhøjs lokale samlingspunkt
Palle Bager har været frivillig hos Elværket i omkring 4-5 år og meldte sig som frivillig, fordi han så, at Elværket søgte frivillige kræfter. I dag er Elværket og de opgaver, der følger med hans funktion, en fast del af hans fritid, og som han siger ”Hvis man har tiden til det, og alternativet var en eller anden dum tv-serie i fjernsynet, så ved jeg godt, hvad jeg vil vælge”. For ham giver kultur- og medborgerhuset i Åbyhøj nemlig mening på flere planer.
”På et højere plan handler det om, at jeg synes, det giver mening, at vi har sådan et lokalt sted som Elværket, og hvis vi skal have det, så skal vi have nogle, der driver det på frivillig basis, og jeg synes, den måde vi driver det på giver rigtig god mening. Huset betyder noget for bydelen, er jeg sikker på, og det betyder noget for mig at bo i en bydel, hvor der er sådan noget.”
Her fremhæver Palle særligt muligheden for at benytte sig af Elværket som samlingspunkt til at møde andre fra lokalområdet enten som frivillig eller gæst, hvis man har et ønske om at udvide sit sociale og lokale netværk.
”Det har en social funktion for nogen som helt sikkert vil savne det, hvis ikke det var der, det synes jeg er fedt.
[…] når jeg får nye afviklere, som gerne vil ind, så kan jeg fornemme, at der er nogle som gør det, fordi de gerne vil ind i et socialt fællesskab, så det er jo også en del af Elværkets mission. Det gør noget i forhold til at se andre mennesker og lave noget sammen, og det er kun godt.”
Du kan selv blive en del af fællesskabet
Der er ikke nogen formelle krav til antallet af afvikler-vagter, men som Palle pointerer, er det da sjovest, hvis man med jævne mellemrum byder sig ind, således at man både er opdateret på de praktiske opgaver og får det mest optimale ud af det sociale fællesskab.
Der er rig mulighed for at høre mere om Elværket og deltage i diverse arrangementer her i løbet af foråret, hvor der er alt fra fællesspisning til foredrag og koncerter. Afviklerne står klar med godt humør til at fortælle nærmere om, hvad Elværket er og kan for gæster såvel som frivillige, når de til arrangementer byder indenfor i det flotte hus på Thorsvej. Og som Palle friskt siger: ”Hvis der er nogle, der står og bliver fascineret af, at man skænker fadøl, så kan man da godt sige ”Men du kan da bare komme til”, det synes jeg er fint.” Det er man velkommen til at tage som en opfordring, hvis man har lyst. Ellers kan man til hver en tid nøjes med at blive på den anden side af baren og nyde den.