Tal, tilfældigheder og tipping points

Tal, tilfældigheder og tipping points - livestreamet foredrag

Livestreamet foredrag. Når salget af cykelhjelme stiger er der flere cykelulykker. Ergo er det farligt at køre med cykelhjelm! Eller er det nu også det? Måske bliver der solgt flere cykelhjelme fordi det er blevet farligere at cykle i trafikken? Men er det nu også rigtigt? Måske bliver der bare solgt flere hjelme og der er flere ulykker fordi der er flere der cykler? En sammenhæng betyder ikke, at der også er en årsagssammenhæng. Statistik kan nemt misbruges og fejltolkes, men statistik har spillet og spiller også en meget vigtig rolle i at forstå og afdække hvordan verden hænger sammen. Mange videnskabelige opdagelser er først blevet gjort udelukkende ved at undersøge statistiske sammenhænge – og først senere er de underliggende årsager blevet opdaget og forstået.

Kom og hør professor i statistik Susanne Ditlevsen fortælle om statistikkens heldige og mindre heldige historier – fra sømænd med skørbug, til børnedødelighed på fødselsklinikker, en teknisk fejl i en rumfærge der havde fatale konsekvenser og mulig racisme i amerikansk politi.

I foredraget vil du også dykke ned i Susannes egen forskning – fx om matematikken bag ‘tipping points’ og hvordan man vha. statistik kan forudsige sandsynligheden for at Europas varme havstrøm vil kollapse i dette århundrede.

Susanne Ditlevsen
professor i statistik og stokastiske modeller i biologi ved Institut for Matematiske Fag, Københavns Universitet.
Detaljer om eventet
 • Dage
  Timer
  Min
  Sek
 • Startdato
  5. november 2024 19:00
 • Slutdato
  5. november 2024 21:00
 • Dørene åbner
  Dørene åbner
  En halv time inden foredraget
 • Pris
  Pris
  Gratis - men du skal booke billet
Få nyhedsmails fra Elværket