Teleskopet – vores øje til universet

Teleskopets historie -livestreamet foredram

Livestreamet foredrag. Menneskets syn på universet blev ændret for altid, da den italienske fysiker og astronom Galileo Galilei for godt 400 år siden rettede en primitiv kikkert mod nattehimlen. For han så detaljer på himlen, som intet øje før havde set. Siden da har udviklingen af astronomiske teleskoper til stadighed flyttet grænsen for vores erkendelse af universet.

Teleskoperne giver os ikke bare flotte billeder. Ved at analysere det lys som forskellige teleskoper indfanger kan vi også få viden om bl.a. big bang og universets udvidelse, om galaksers rotation, om stjerners grundstofindhold, temperatur og opbygning – og om de har exoplaneter omkring sig.

Hør videnskabshistoriker Hans Buhl og astrofysiker Hans Kjeldsen fortælle om kikkertens udvikling, og hvordan den virker. De giver også eksempler på nogle af de fascinerende objekter og fænomener i universet, som vi kan se takket være vor tids avancerede teleskoper, både jordbaserede kæmpeteleskoper og James Webb-rumteleskopet.

I foredraget får du altså ikke kun historien om kikkerten men også fortællingen om hvordan den har hjulpet os til vores nuværende forståelse af universet.

På billedet ses Ole Rømer Observatoriet, som hører under Science Museerne ved Aarhus Universitet. Observatoriet, som ligger i Kongelunden i Aarhus, huser Danmarks største, fungerende teleskop.
Foto: Ruslan Merzlyakov og Science Museerne, Aarhus Universitet.

Hans Kjeldsen, professor i astrofysik, Institut for Fysik og Astronomi, Aarhus Universitet.
Hans Buhl, museumsinspektør i videnskabshistorie, Science Museerne, Aarhus Universitet.
Detaljer om eventet
 • Dage
  Timer
  Min
  Sek
 • Startdato
  22. oktober 2024 19:00
 • Slutdato
  22. oktober 2024 21:00
 • Dørene åbner
  Dørene åbner
  En halv time inden foredraget begynder
 • Pris
  Pris
  Gratis - men du skal booke billet
Få nyhedsmails fra Elværket