Jordens forhistoriske klimakatastrofer

Jordens forhistoriske klimakatastrofer - livestreamet foredrag

Du skal booke en gratis billet for at deltage!

Foredraget livestreames direkte og er en del af en offentlig naturvidenskabelig foredragsrække arrangeret af Aarhus Universitet. 

Igennem Jordens 4,6 mia. års historie har klimaet ændret sig mange gange – fra ekstreme kuldeperioder hvor Jorden var dækket af is og sne til globale hedebølger med skove og krokodille-lignende dyr i Arktis. Variationer i drivhuseffekten har spillet en nøglerolle hele vejen igennem, men hvad styrede drivhuseffekten før vi mennesker kom til, og hvad kan vi lære af det?

Én af Jordens unikke egenskaber er at dens yderste lag er brudt op i store plader som kan bevæge sig, kaldet pladetektonik. Når de tektoniske plader bevæger sig, kan det resultere i perioder med mange vulkanudbrud som tilfører CO2 til atmosfæren. Ligeledes kan bevægelse i de tektoniske plader også resultere i perioder med meget bjergkædedannelse som fjerner CO2 fra atmosfæren ved at omdanne CO2 til mineraler som bindes i jordlagene. Jordens pladetektonik har altså en tydelig indvirkning på vores klima via dens påvirkning på kulstof, C, et yderst vigtigt grundstof. Kulstof indgår i alle organiske forbindelser og har en helt essentiel rolle for livet på Jorden. Ud over at spille en rolle i biologiske processer på Jordens overflade er kulstof også en vigtig del af de geologiske processer dybt nede i jorden hvor man finder både olie, gas og mineraler. Udvekslingen af kulstof mellem atmosfæren, de biologiske processer på planetens overflade og de geologiske processer dybt nede i jorden kaldes for Jordens kulstofkredsløb.

Kom og hør om Jordens klimahistorie, kulstofkredsløbet og menneskers indflydelse på det. Du vil i foredraget også høre mere om omdannelse af CO2 til mineraler og hvordan forskerne vil udnytte Jordens geologiske lag til aktivt at fjerne CO2 fra atmosfæren. Jorden har en 4,6 mia. år lang klimahistorie – hvad kan vi lære af fortiden og hvor er vi på vej hen?

David Lundbek Egholm er uddannet i geofysik fra Aarhus Universitet og opnåede her en ph.d.-grad.
David Lundbek Egholms forskning har nu rettet sig mod klimaudfordringen, idet han, sammen med kollegaer ved Institut for Geoscience på Aarhus Universitet, forsker i metoder til at binde store mængder CO2 fra atmosfæren i mineraler under Jordens overflade.
Detaljer om eventet
 • Dage
  Timer
  Min
  Sek
 • Startdato
  1. oktober 2024 19:00
 • Slutdato
  1. oktober 2024 21:00
 • Dørene åbner
  Dørene åbner
  En halv time inden livestreamingen begynder
 • Pris
  Pris
  Gratis - men du skal booke billet
Få nyhedsmails fra Elværket