Kan fortidens DNA hjælpe os i fremtiden

FULDT BOOKET. Du skal booke en gratis billet for at deltage!

Foredraget livestreames direkte og er en del af en naturvidenskabelig foredragsrække arrangeret af Aarhus Universitet.

Hør hvordan fortidens DNA kan fortælle os hvorfor vi mennesker ser forskellige ud og rammes af forskellige sygdomme, hvornår nutidens danske forfædre kom til landet, hvorfor de store istidsdyr forsvandt og hvordan Grønland så ud for 2 millioner år siden.

Eske Willerslev er professor i DNA-forskning ved Globe Institute, Københavns Universitet. har forskningsmæssigt især beskæftiget sig med DNA fra forhistorisk tid. Hans forskning spænder bredt og over flere discipliner hvilket netop er nødvendigt for fx at afdække menneskets forhistorie – og herunder de forhistoriske menneskers vandringer ud over kloden.

Mange af Eskes utallige forskningsresultater har givet genlyd verden over – bl.a. grundlæggelsen af den videnskab hvorved det er muligt at analysere DNA fra fx forhistoriske mennesker og dyr som har været nedfrosset i isen. Et andet eksempel er den banebrydende og revolutionerende opdagelse af hvordan DNA fra miljøet i dybe prøveboringer kan bruges til at dokumentere eksempelvis hvor Mammutten levede uden at man behøver at finde et skelet af den. Ligeledes har Eske og hans team genskabt generne fra et fortidsmenneske på baggrund af en hårtot fra en mand fra Saqqaq-kulturen der levede i Nordvestgrønland for 4.000 år siden.

Illustration: Beth Zaiken

Eske willerslev holder foredrag om fortidens dna
Eske Willerslev er professor ved Global Institute, Københavns Universitet. Foto: Centre for GeoGenetics and Mikal Schlosser.
Detaljer om eventet
 • Startdato
  26. september 2023 19:00
 • Slutdato
  26. september 2023 21:00
 • Dørene Åbner
  Dørene Åbner
  En halv time inden arrangementet begynder.
 • Pris
  Pris
  Gratis
  Få nyhedsmails fra Elværket